Rosa Huset förlag logotyp Skrik så högt du kan logotyp

Nyheter

Onsdagen 2 september 2020

De senaste åren har det skavt lite att kalla sig författare trots att jag skrivit 13 böcker. Skrivandet har känts som något som när som helst kan upphöra, eller tas ifrån mig, och när jag inte hade gett ut någon bok sedan 2012 hade den inre åklagarrösten en väldigt bra ingång. Jag har visserligen jobbat i församling sedan dess, varit krönikör och skrivit andra kortare texter, dragit igång kreativitetskursen och haft författaraftnar och frukostar, men själva bokskrivandet lossnade inte, och den roman som jag hållit på med i några år nu fick nobb på nobb.

Våren 2017 gjorde jag min första offensiv och lyckades skicka till så många förlag att jag hade ett jämnt flöde med ”nej tack” i ett halvår. Nu i efterhand kan jag se att det var bra att den inte kom ut då. Den är så otroligt mycket bättre nu. Tack och lov fick jag såpass med feedback från två förlag att jag ändå hade råg i ryggen att fortsätta kämpa. Sedan har jag gnetat på så fort jag har haft luckor i schemat.

Jag har periodvis pratat vitt och brett om min dröm och mitt manus, och ibland ångrat att jag pratat så mycket eftersom omtänksamma personer i all välmening ställt intresserade frågor i tider då jag haft motgångar och både självförtroendet och självkänslan har svajat. Ändå har det aldrig blivit så illa att jag helt gett upp. I alla fall inte över tid.

I april skickade jag in den version som jag sa skulle bli min sista. ”Blir det inget nu så ska jag börja plugga igen”, resonerade jag. Det tog lång tid innan någon hörde av sig (ett gott tecken eftersom standardsvaren uteblev, det kändes som om jag fick chansen). Men i juni stod jag trots min trosvissa känsla vid inskick, med tre ”nej tack”. Då fick jag ingivelsen att skicka till Hoi förlag som jag egentligen bara skymtat förbi på bokmässan. De gav mig chansen. Jag är så oerhört glad! Snart börjar en åttaveckors-period då jag får arbeta igenom mitt manus tillsammans med en redaktör, och sedan blir det korr. Boken blir i genren ”feelgood” och kommer på alla plattformar (fysisk bok, e-bok och ljudbok) i augusti 2021. Jag har också skrivit på för en uppföljare. Att få börja skriva på en fortsättning och redan ha klart med förlag är en sådan enorm lyx. Del två kommer i augusti 2022.

Tack alla ni som stöttat, som trott när jag inte har gjort det. Som envist hävdat att ni har en go känsla och inte gett upp när jag har varit uppgiven. Som lovat att be för manuset med orden: ”det manuset kommer inte undan.” Och så Simon som läst korr (mer än en gång) och fortfarande skrattar och gråter på rätt ställen. Ni är bäst!

PS Redan i maj 2021 kommer den Kreativitetsbok jag har filat på vid sidan av. Just nu håller jag på med intervjuer till den. Det är en gren av mitt egna förlag ”Skrik så högt du kan” som ger ut den eftersom jag upplever att jag har en plattform för den där. Mer om den senare!